VAALIT OLI JA MENI

No-nih, vaalit on taas käyty. Ekana täytyy mainita, että oma arvioni äänestysvilkkauden suhteen (torstain viimeisen vaalikeskustelun perusteella) meni aikas nappiin. Arvelin sen olevan noin 58 % ja toteutuma oli muistaakseni 58,2 %.

Sitten vaalitulokseen. Oma arvioni oli, että suuret häviäjät ovat kokoomus ja demarit kunta- ja sote-uudistusten turvin sekä koodee äänestäjien ja jopa omien pettämisen johdosta (etunenässään Toimi Kankaanniemi). No, se arvio ei mennyt ihan yhtä nappiin. Nimittäin periaatteessa kaikki hallituspuolueet saivat takkiinsa. 

Kokoomus on edelleen suurin puolue, mutta jäi yleistasostaan. Yllättävän pieneksi jäänyt tiputus johtui ilmeisesti siitä, että kannattajakunta äänestää säällä kuin säällä.

RKP:llä meni kaikkein “parhaiten”, koska se on kielipuolue ja yhteishenki on hyvä.

Myös koodee pääsi melko pienellä pudotuksella ja tämä ehkä siksi, että kristilliset asiat ovat vähintäänkin yhtä pyhä asia kuin kielivähimmistöön kuuluminen. Perussuomalaiset eivät pystyneet tarjoamaan tarpeeksi uskottavia kristittyjä vaihtoehtoja.

Vihreillä vaalitulos jäi kaksijakoiseksi. Maalla suosio kasvoi, mutta kaupungeissa otettiin takapakkia ja niinpä pitkään noin kymmenessä prosentissa uinut valtakunnallinen prosenttiosuus jäi reilusti tavoittamatta.

Kaikkein surkeimmat tulokset saavuttivat vasemmistopuolueet – SDP koko historiansa ilmeisesti huonoimman tuloksen. Vasemmiston sukellukseen syynä oli varmasti tuo sote-uudistus, jota syystä tai toisesta ei saatu puristettua kasaan. Myös kuntauudistus ja palveluiden menettäminen varmasti pelottivat vasemmisto äänestäjiä. Kokoomuslaiset asuvat tavallisimmin kaupungeissa, joten heitä maaseudun harveneva palveluverkosto ei liippaa.

Sitten voittajiin. Suurimmat voittajat olivat yhdessä perussuomalaisten kanssa nukkuvat. Sote-sekoilut ja hämärän peittoon jäänyt tuleva kuntauudistus takasivat sen, että perussuomalaiset nousivat prosentuaalisesti eniten ja kepulaiset palasivat kotiinsa, mikä olikin heidän vaalitavoitteensa. Hallituskoheltaminen varmisti myös hyvän vaalituloksen nukkuvien puolueelle.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan seuraavia vaaleja. Aika näyttää, vieläkö kansa muistaa silloin kuntauudistuksesta ja sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän romuttamisesta syntyneen mielipahan ja oikeusmurhat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s