VAALEISTA

Elämme jänniä aikoja! Virossa juuri olivat vaalit ja kohta on suomalaisten aika valita uudet päättäjät eduskuntaan. Oikein innolla odotan, että pääsen taas pitkästä aika äänestämään. Vuoden 2003 alun jälkeen en olekaan tainnut käydä vaaliuurnilla – sitä ennen ei tainnut jäädä väliin edes yhdetkään oppilaskunnan vaalit. Tavallisin syy ”nukkumiseen” minulla on ollut pitkä äänestysmatka. Omskista Moskovaan tai Pietariin matkustaminen ei oikein tuntunut järkevältä. No, tällä kertaa ei ole sitä murhetta, kun Ryttylän Idäntyön päivät sijoittuvat sopivasti juuri ennakkoäänestämisen aikaan. Toivottavasti Itella ei hukkaa ilmoitusta äänioikeudestasi 🙂 Ilman sitä nimittäin ei ennakkoon äänestäminen onnistu.

Vaikka nykyään tietyin edellytyksin jo pääseekin aika mukavasti äänestämään toisen valtion vaaleissa :-), niin ainakin eduskuntavaalit on vielä ko. maan kansalaisuutta edellyttävät vaalit. Tavallisesti on myös niin, että henkilö saa äänestää kerrallaan vain yhdessä maassa, mutta kyllä Lilli on saanut välillä tuplakutsut europarlamentin uurnille.

Muutamalla sanalla kommentoin vielä näitä täkäläisiä vaaleja, joita sain siis seurata vain sivusta. Useimmat teistä, joita asia enemmän kiinnostaa, olettekin jo selvillä vaalin lopputuloksesta. Reformipuolue elikkä vapaamieliset porvarit saivat eniten paikkoja riigikoguun elikkä eduskuntaan. Toiseksi eniten edustajia sai keskustapuolue, mutta se kyllä menetti paikkoja aika lailla. Suomen kokoomusta vastaava kahdesta puolueesta muodostettu uusi puolue kasvatti sekin paikkalukuaan ja neljäntenä, pienimpänä puolueena, mukaan pääsi sosialidemokraatit. He onnistuivat lisäämään paikkalukuaan peräti yhdeksällä.

Mikä sitten on lopputulos? Kansa osoitti äänestyskäyttäytymisellään, että se haluaa samojen ”voimien” jatkavan maan johdossa. Valittu suunta ja tehdyt päätökset ovat sen mielestä olleet oikeita. Nämä vaalit olivat myös voitto perinteiselle oikeisto-vasemmisto -akselille. Populistien poliitikointi ei ole miellyttänyt Viron kansaa. Sen sijaan mielenkiintoista oli, että valtakunnan  kruunaamaton pääpopulisti, Edgar Savisaar henkilökohtaisesti sai valtavan äänivyöryn, vaikka siis puolue menettikin asemiaan aika lailla. Kokonaismääränä oikeisto-vasemmisto sai 18 uutta kansanedustajaa 101-jäseniseen parlamenttiin. Ainakin minusta se on hurja nousu, noin kolmannes lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s